پرتال
تماس با ما
درباره ما
نقشه سایت
ورود
بنا به گزارش آژانس دولتی منابع انرژی تجدیدپذیر، کل ظرفیت نصب شده برق در آذربایجان 7538 مگاوات است. از این میزان، ظرفیت نیروگاه های حرارتی 6238 مگاوات و نیروگاه های برق آبی 1151 مگاوات است و مابقی متعلق به نیروگاه های خورشیدی، بادی و زباله سوز هستند. در حال حاضر بیشتر برق تولید شده در آذربایجان از منابع انرژی سنتی که عمدتاً نیروگاههای گازی هستند، تأمین می شود. یکی از اولویتهای ملی که توسعه اجتماعی- اقتصادی این کشور را تضمین میکند توسط رئیس جمهور این کشور الهام علی اف تعریف شده است و براساس آن با بکارگیری گسترده از انرژیهای تجدیدپذیر طی 10 سال آینده، آذربایجان را به یک کشور با "رشد سبز" تبدیل میکند. آذربایجان با استفاده از پتانسیل انرژی خورشیدی و بادی کشور و افزایش سرمایهگذاری در این حوزه، درصدد افزایش سهم انرژیهای تجدیدپذیر در تولید برق تا سال 2030 به 30 درصد است. تا سال 2030، قرار است حدود 1500 مگاوات ظرفیت نصب شده جدید به بهره برداری برسد. در این راستا، آذربایجان با شرکت ACWA Power عربستان سعودی برای ساخت نیروگاه بادی 240 مگاواتی و با شرکت مصدر امارات متحده عربی برای ساخت نیروگاه خورشیدی 230 مگاواتی قرارداد امضاء کرده است. علاوه بر این، آذربایجان در حال انجام اقداماتی برای توسعه منابع انرژی تجدیدپذیر در مناطقی است که در سال 2020 از اشغال ارمنستان آزاد شده و منطقه قره باغ را به "منطقه انرژی سبز" تبدیل می کند. در همین راستا، وزارت انرژی و شرکت بریتیش پترولیوم توافقنامه اجرایی برای ساخت نیروگاه خورشیدی ۲۴۰ مگاواتی در مناطق آزاد شده زنگیلان و جبرائیل امضاء کردند.
(15 دسامبر 2021- منبع: www.azernews.az) https://www.azernews.az/business/186963.html
وزارت انرژی آذربایجان اعلام کرد که تولید برق آذربایجان در دوره ژانویه تا نوامبر 2021 با 8/ 1 میلیارد کیلووات ساعت افزایش به 2/ 25 میلیارد کیلووات ساعت رسید. در دوره گزارش شده، تولید برق در نیروگاههای حرارتی با 6 /1 میلیارد کیلووات ساعت افزایش به 7/ 23 میلیارد کیلووات ساعت رسید و در نیروگاههای برق آبی با 4/ 180 میلیون کیلووات ساعت افزایش به 1/1 میلیارد کیلووات ساعت رسید. همچنین تولید برق از سایر منابع نیز با کاهش 9 میلیون کیلووات ساعتی به 1/ 307 میلیون کیلووات ساعت رسید. که از آن میان میتوان به تولید نیروگاههای بادی با 7/ 82 میلیون کیلووات ساعت، نیروگاههای خورشیدی با 9/ 51 میلیون کیلووات ساعت و نیروگاههای زباله سوز خانگی با 5/ 172 میلیون کیلووات ساعت اشاره کرد. واردات برق آذربایجان نیز طی 11 ماهه نخست سال جاری با 3/ 15 میلیون کیلووات ساعت افزایش به 141 میلیون کیلووات ساعت و صادرات با 5/ 400 میلیون کیلووات ساعت افزایش به 3/ 1 میلیارد کیلووات ساعت رسیده است. (21 دسامبر2021- منبع: Azernews.az)
https://www.azernews.az/business/187177.html
- پیشنهاد صادرات برق از نخجوان به ترکیه توسط وزیر انرژی آذربایجان به گزارش آژانس خبری ترند، وزیر انرژی آذربایجان در اولین مجمع انرژی آذربایجان- ترکیه در باکو اظهار نمود که چشمانداز صادرات برق از نخجوان آذربایجان به ترکیه در حال ارزیابی است. به گفته وی، این همکاریها در قالب سه گانه صادرات برق، پروژههای مرتبط و همچنین پیشنهادات شرکتهای ترک برای احداث نیروگاه حرارتی با توربین گازی با ظرفیت نصب شده 550 مگاوات میباشد که در دست بحث و بررسی است. ترکیه نیز تجربههای خود در مسیر توسعه منابع انرژی تجدیدپذیر و آزادسازی بازار برق را به اشتراک می گذارد که پشتوانه گامهای مشترک بین دو کشور در روند تحول انرژی است. این مجمع در چارچوب کمیسیون مشترک بین دولتی همکاریهای اقتصادی بین دو کشور برای اطمینان از همکاریهای استراتژیک و حصول به نتیجه مورد نظر دو کشور در زمینه انرژی ایجاد شد.
- احداث پروژه 230 مگاواتی خورشیدی مبتنی بر سرمایهگذاری خارجی و با مشارکت بخش دولتی و خصوصی در آذربایجان شرکت مصدر توافق نامه اجرای پروژه 230 مگاواتی نیروگاه فتوولتائیک در جمهوری آذربایجان را در ژانویه سال گذشته امضاء کرد. پیش بینی میشود این نیروگاه از اوایل سال 2023 فعالیت تجاری خود را آغاز نماید. آذربایجان در نظر دارد ظرفیت نصب شده خود را از منابع تجدیدپذیر تا سال 2030 به 30 درصد برساند. زیرا این کشور به دنبال تنوع سازی در اقتصاد و کاهش انتشار گازهای گلخانهای میباشد. براساس گزارشات آژانس بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر (IRENA)، پتانسیل انرژی خورشیدی آذربایجان 23040 مگاوات تخمین زده شده است. این پروژه میتواند با تولید سالانه نیم میلیارد کیلووات ساعت، برق مورد نیاز بیش از 110 هزار خانه را تأمین نماید و به کاهش 200 هزار تن آلاینده در سال کمک نماید. مدیر عامل شرکت مصدر، توافق نامه سرمایهگذاری این پروژه را با وزیر انرژی جمهوری آذربایجان امضاء کرد. همچنین مدیرعامل شرکت مصدر، توافق نامه خرید برق و توافق نامه انتقال برق را با رئیس شرکت سهامی آذر انرژی که شرکت ملی برق و متعهد پروژه است، امضاء کرد. وزیر انرژی آذربایجان گفت: "با امضای این قراردادها برای یک نیروگاه خورشیدی به ارزش حدود 200 میلیون دلار، این کشور یک قدم به اهداف خود برای انرژیهای تجدید پذیر و کاهش انتشار کربن نزدیک میشود. نیروگاه خورشیدی ساخته شده در باکو و منطقه آبشوران سالانه حدود 500 میلیون کیلووات ساعت برق تولید میکند، 110 میلیون متر مکعب در گازطبیعی صرفهجویی میکند، انتشار 200 هزار تن کربن را کاهش میدهد، مشاغل جدید ایجاد میکند و سرمایه گذاران دیگر را برای پروژههای جدید جذب میکند". (9 آوریل 2021- منبع:mepmiddleeast.com)
وزارت انرژی آذربایجان در صفحه رسمی خود اعلام کرده است که این کشور قصد دارد با استفاده از پتانسیل انرژی خورشیدی و بادی و افزایش سرمایهگذاری در این حوزه، سهم منابع انرژی تجدیدپذیر در تولید برق خود را تا سال 2030 به 30 درصد برساند. در این راستا، برنامهریزی شده است که تا سال 2030 از حدود 1500 مگاوات ظرفیت نصب شده جدید استفاده نماید. همچنین برنامهریزی شده که این وظیفه با سرمایهگذاری خصوصی انجام شود. این وزارتخانه ضمن مذاکره با سرمایهگذاران برای جذب سرمایهگذاری خصوصی به منظور استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر، در حال مذاکره برای جذب سرمایهگذاری خصوصی در زمینه تولید برق از منابع انرژی سنتی نیز میباشد. علاوه بر این، با آکوا پاور عربستان سعودی در مورد ساخت نیروگاه بادی 240 مگاواتی توافق نامهای امضاء شده است. قرار است 300 میلیون دلار برای اجرای این پروژه سرمایهگذاری شود و سالانه حدود 1 میلیارد کیلووات ساعت برق تولید شود. در نتیجه این پروژه، سالانه 200 میلیون متر مکعب گاز صرفهجویی میشود و میزان انتشار آلایندهها تقریباً 400 هزار تن در سال کاهش مییابد. این پروژه همچنین به ایجاد مناطق تولیدی و خدماتی مدرن و ایجاد مشاغل جدید کمک خواهد کرد. این وزارتخانه با اشاره به توافق نامه امضاء شده با شرکت مصدر امارات متحده عربی در مورد ساخت نیروگاه خورشیدی ، تأکید کرد که مذاکرات ادامه دارد و انتظار میرود توافق نامههای دیگری در ماه مارس امضاء شود. (1 فوریه 2021- azernews) https://www.azernews.az/business/175510.html - ثبت 8/ 25 میلیارد کیلووات ساعت تولید برق در سال 2020 درآذربایجان بنابر اظهارات وزیر انرژی آذربایجان تولید برق این کشور در دوره ژانویه تا دسامبر 2020 به 8/ 25 میلیارد کیلووات ساعت رسید. در این دوره صادرات برق 1/1 میلیارد کیلوواتساعت بود درحالی که واردات آن به 3/ 136 میلیون کیلوواتساعت رسید. در سال 2019 تولید برق در این کشور 26 میلیارد کیلوواتساعت، صادرات 4/ 1 میلیارد کیلوواتساعت و واردات 9/ 136 میلیون کیلوواتساعت بود. در سال 2020 تولید برق نیروگاههای حرارتی آذربایجان به 3 /24 میلیارد کیلووات ساعت، نیروگاههای برق آبی به 1 میلیارد کیلووات ساعت و سایر منابع به 5/ 343 میلیون کیلوواتساعت (شامل تولید نیروگاههای بادی به میزان 1 /96 میلیون کیلوواتساعت، خورشیدی 9 /46 میلیون کیلوواتساعت و زایدات بخش خانگی به میزان 6 /200 میلیون کیلووات ساعت) رسید.
https://www.tol.org/client/article/28603-russia-putin-siberia-azerbaijan-nuclear-lgbt-mongolia-estonia.html
- صدور برق آذربایجان به گرجستان اپراتور تجاری سیستم برق گرجستان (Georgian Electricity System Commercial Operator- ESCO) اعلام نمود که این کشور از تاریخ اول ژوئیه از آذربایجان برق وارد نموده است. ماه ژوئیه از جمله ماههایی است که به دلیل تقاضای بالای برق در گرجستان این کشور نیاز به واردات برق دارد و صادرات تقریباً به صفر میرسد. دلیل واردات برق در ماه جاری، کاهش تولید برق آبی و افزایش مصرف طی ماههای فصل تابستان است. از روزهای اول ژوئیه تا هجدهم این ماه، گرجستان 1/ 41 میلیون کیلووات ساعت برق از آذربایجان وارد نموده است. میزان برق وارداتی گرجستان در ماه ژوئیه سال گذشته 16 /1 میلیون کیلووات ساعت بوده که از این مقدار 14 /1 میلیون کیلووات ساعت از آذربایجان و مابقی آن از روسیه وارد شده است. در سال 2018، صادرات برق آذربایجان در مقایسه با سال پیش از آن 2/ 165 میلیون کیلووات ساعت افزایش یافته و به 5/ 1 میلیارد کیلووات ساعت رسید. 23/ 1 میلیارد کیلووات ساعت از این مقدار به گرجستان صادر شده است. در سالهای اخیر، آذربایجان از وارد کننده برق به صادر کننده آن تبدیل شده است و علاوه بر صادرات به کشورهای همسایه صادرات برق به کشورهای اروپایی را نیز آغاز نموده است. از اوایل ماه می 2019، شرکت آذرانرژی عرضه برق به یونان، رومانی، بلغارستان و مجارستان را از طریق گرجستان و ترکیه آغاز نمود. این شرکت قصد دارد در ماههای آتی به کشورهای اتریش و ایتالیا نیز برق صادر نماید. ظرفیت تولید برق 30 نیروگاه تابعه شرکت آذرانرژی 6 هزار مگاوات است که امکان تولید 24 میلیارد کیلووات ساعت برق را فراهم مینماید. ( 24 ژوئیه 2019- منبع: Azwernews)
https://www.azernews.az/business/151342.html
افزایش صادرات برق در آذربایجان در ادامه تقویت سیستم برق آذربایجان جهت تأمین بیشتر تقاضای داخلی و خارجی، این کشور 1/05 میلیارد کیلووات ساعت به ارزش 45/1 میلیون دلار طی ماه های ژانویه تا آوریل سال 2019 صادر نمود. میزان صادرات برق آذربایجان طی همین دوره در سال گذشته 987/9 میلیون کیلووات ساعت به ارزش 38/4 میلیون دلار بوده است. دولت آذربایجان انتظار دارد که صادرات برق این کشور را در سال 2019 به 25/5 میلیارد کیلووات ساعت برساند و برآورد میگردد که این میزان سالیانه دو درصد تا سال 2022 افزایش یابد. ظرفیت برق آذربایجان 7172/6 مگاوات است که امکان تولید برق به میزان 24 میلیارد کیلووات ساعت را فراهم میسازد. اخیراً اپراتورهای انرژی سه کشور گرجستان، آذربایجان و روسیه جلسهای را در تفلیس برگزار نموده و طی این جلسه مشکلات فنی سیستمهای برق سه کشور را مورد بررسی قرار دادند. طرفین موافقت نمودند که مکانیسمهای مربوط به تنظیم جریان برق جهت ایجاد یک شبکه برق یکپارچه را مورد بحث و بررسی قرار دهند که به طور قابل توجهی ثبات سیستم های برق سه کشور را بهبود بخشیده و امکان صادرات و واردات برق را افزایش میدهد.
(29 می 2019- منبع: Azernews)
تمایل همکاری امارات متحده عربی برای توسعه تجدیدپذیرها در آذربایجان
امارات متحده عربی اظهار تمایل نموده تا با آذربایجان در بخش انرژی به ویژه توسعه تجدیدپذیرها همکاری نماید. در جلسهای که بین وزیر انرژی آذربایجان و نمایندگان دولت امارات برگزار شد، اماراتی ها نسبت به سرمایهگذاری در بخش انرژیهای تجدیدپذیر آذربایجان و کاهش هزینه ها و دستیابی به راندمان بالا تردر تولید برق از منابع تجدیدپذیر و گازطبیعی اظهار تمایل نمودند. در نتیجه این مذاکرات قرار شد مذاکرات تفصیلیتر بین شرکت مبادله امارات (MUBADALA) و طرفهای آذربایجانی صورت گیرد. تاکنون میزان سرمایهگذاری امارات متحده عربی در آذربایجان 2/1 میلیارد دلار بوده است که 1/3 میلیارد آن مربوط به بخش نفت و مابقی سرمایهگذاری در بخش های غیر نفتی است. هم اکنون 300 شرکت اماراتی در آذربایجان حضور دارند. در حال حاضر آذربایجان قصد دارد تجهیزات انرژیهای تجدیدپذیر را در لیست واردات از امارات قرار دهد. هم اکنون 18 درصد از تولید برق آذربایجان از انرژیهای تجدیدپذیر است که عمدهترین سهم مربوط به انرژی برق آبی و سپس انرژی باد (15 هزار مگاوات) پس از آن انرژی خورشیدی (8 هزار مگاوات)، زیست توده (900 مگاوات) و انرژی زمین گرمایی ( 800 مگاوات) میباشد.
( 7 می 2019- منبع: Azernews) https://www.azernews.az/business/150289.html
آغاز صادرات برق آذربایجان به اروپا در سالهای اخیر آذربایجان از یک کشور وارد کننده برق تبدیل به یک کشور صادر کننده شده است. این کشور اخیراً صادرات برق به کشورهای اروپایی را آغاز نموده است. از اول می 2019، آذربایجان صادرات برق به کشورهای یونان، رومانی، بلغارستان و مجارستان را از طریق گرجستان و ترکیه آغاز نمود. شرکت آذر انرژی در میان شرکتهای برنده مناقصه برای عرضه برق به یونان و بلغارستان بوده است. این کشور همچنین به ایران، روسیه، ترکیه و گرجستان برق صادر مینماید. آذرانرژی برنامهریزی برای صادرات برق به اتریش و ایتالیا را نیز آغاز نموده است. شرکت دولتی آذرانرژی، عمدهترین تولید کننده برق صادراتی آذربایجان است که دارای 30 نیروگاه با ظرفیت تولید برق بالغ بر 6 هزار مگاوات است که حدود 24 میلیارد کیلووات ساعت برق در سال تولید مینماید. صادرات برق آذربایجان در سال 2018، 5/1 میلیارد کیلووات ساعت بوده است. (7 می 2019- منبع: MENAFEN/ Azernews)
https://menafn.com/1098486534/Azerbaijan-commences-electricity-export-to-Europe
-------------- همکاری های مشترک آذربایجان، ترکمنستان و ترکیه در خصوص انرژیهای جایگزین همکاری آذربایجان در زمینه انرژی با همسایگانش تنها به بخش نفت و گاز محدود نمیشود، بلکه شامل بخش انرژیهای تجدیدپذیر نیز میگردد. جلسه سه جانبه همکاریهای انرژی بین ترکیه، آذربایجان و ترکمنستان در تاریخ 19 آوریل در استانبول برگزار شد. در این نشست، طرفین در خصوص مسائل مربوط به وضعیت جاری و چشم انداز توسعه همکاری بین کشورها در بخش انرژی بحث کردند. نشستهای پی در پی وزرای سه کشور در خصوص تعدادی از اسناد پذیرفته شده، منافع مشترک منطقهای و پروژههای مشترک نظیر کوریدور حمل و نقل افغانستان - ترکمنستان - آذربایجان - گرجستان - ترکیه، بزرگراه اطلاعاتی اورآسیایی و بازسازی جاده ابریشم بود. همچنین مذاکراتی در مورد چشم انداز توسعه بخش انرژی داشتند. در انتها تفاهم نامه مشترکی جهت گسترش همکاریهای موجود در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر، بهرهوری انرژی، فناوریهای سبز، تبادل تجربیات، تقویت روابط میان شرکتها و مراکز تحقیقاتی فعال در زمینه انرژی شامل صنایع نفت و گاز سه کشور، برگزاری نمایشگاهها، کنفرانس ها و سمینارها امضاء شد. آذربایجان با هدف کاهش وابستگی به نفت، اقدامات متعددی را برای توسعه بخش انرژی جایگزین انجام داده است. در حال حاضر، 18 درصد تولید برق آذربایجان از طریق منابع انرژی جایگزین صورت میگیرد که نیروگاههای آبی سهم عمدهای از آن را دارا می باشند. هر چند سهم انرژی باد از کل پتانسیل انرژیهای تجدید پذیر 2 /59 درصد (15000 مگاوات)، انرژی خورشیدی 6 /31 درصد (8000 مگاوات)، زیست توده 5 /3 درصد (900 مگاوات)، زمین گرمایی 1 /3 درصد (800 مگاوات) و انرژی آبی 6 /2 درصد (650 مگاوات) میباشد. آذربایجان در نظر دارد تا ماه مه 2019 پیش نویس قانون جدید منابع انرژی جایگزین را ارائه نماید. این کشور همچنین در نظر دارد پروژههای قابل توجهی را در زمینه انرژیهای تجدید پذیر بر پایه سرمایهگذاریهای خصوصی به اجرا درآورد. در حال حاضر یادداشتهای همکاری با شرکت مصدر امارات متحده عربی، شرکت ترک تک فن و اتکینز انگلستان امضاء شده است. وزارت انرژی این کشور با BP، Total و Equinor برای توسعه همکاریهای انرژی جایگزین همکاری مینماید. برنامههایی برای اجرای تعدادی از پروژهها در مجموع به ارزش 3/2 میلیارد دلار در خصوص انرژیهای جایگزین وجود دارد. این پروژهها عبارتند از یک نیروگاه برای تولید سوختهای زیستی در منطقه سابیرآباد، ساخت نیروگاههای بادی در ناحیه پیراللهی، مجتمع مسکونی کشاورزی- انرژی در منطقه ساموخ و دیگر مناطق. براساس تحلیل بازار آذربایجان در سال 2019، تولید برق تجدیدپذیر در سالهای 2018-2020، 430 مگاوات و در سالهای 2021-2025، 840 مگاوات و در سالهای 2026-2030، 925 مگاوات برآورد می شود. با این حال، انتظار میرود که سهم انرژیهای تجدید پذیر از کل تولید برق تا سال 2020، 15 درصد و تا سال 2025، 25 تا 30 درصد و تا سال 2030، 35 تا 40 درصد باشد
(22 آوریل 2019 – منبع: azernews)
https://www.azernews.az/business/149373.html
بررسی روشهای تطبیق و بهرهبرداری از زیرساختهای برق بین سه کشور ایران، روسیه و آذربایجان